Ohjeita ja niksejä
Ohjeita ja niksejä
Kokemus on opettanut, että tietyllä varustuksella, valmistautumisella ja asenteella kisasta voi saada enemmän irti. Myös sääntöjen huomioiminen jo kotoa lähdettäessä auttaa ehkäisemään pettymyksiä. Nikseihin kannattaa tutustua, vaikkei voitosta kamppailisikaan.
Varustussuosituksia
Elektroniset laitteet ovat kilpailussa kiellettyjä rastien läheisyydessä säännön 8 mukaisesti. Tärkeimmät varusteet ovatkin siis muistiinpanovälineet ja omat hoksottimet! Tekniset apuvälineet eivät koskaan ratkaise kisamenestystä.
Mukaan kannattaa ottaa myös kaikki vartionjohtajalle lähetetty ennakkomateriaali. Vartionjohtajan tulee huolehtia siitä, että kullakin vartiolaisella on asianmukainen matkalippu, ruokarahaa tai eväitä sekä sään ja ennakko-ohjeiden mukainen asustus.
Valmistautuminen on puoli kilpailua
Ennen kisaa vartio ratkaisee kokouksissaan tai muuten parhaaksi katsomallaan tavalla kilpailun ennakkotehtävät. Ratkaisut löytyvät yleensä omaa havainto- ja päättelykykyä käyttämällä, kirjaston kirjoja selaamalla tai netistä etsimällä.
Myös kisa-asut kannattaa valmistella hyvissä ajoin. Hyvä asu on ennakkotehtävien ohjeiden mukainen, sopivan lämmin ja käyttökelpoinen siten, että siinä viihtyy koko päivän. Kilpailuasusteeseen kuuluu olennaisena osana partiohuivi. Myös sateen mahdollisuus tulee ottaa huomioon.
Kisapäivänä silmät auki
Lähdössä vartionjohtajan kannattaa kuunnella tarkasti kaikki ohjeet ja noudattaa niitä. Kilpailun lähdössä kilpailijat perehdytetään kisaan esittämällä juoneen liittyvä alkuvideo tai muu spektaakkeli. Samoin vartio saa Päivän Pamaus -lehden, josta selviävät rastipaikat ja aukioloajat. Lukekaa lehti yhdessä huolellisesti. Rasteja on yleensä viitisen kappaletta, joiden lisäksi on nk. piilorasti, "Jemma". Jemman sijainti selviää tarkkaavaisuuden ja nokkeluuden avulla.
Hiipivän Haamun rasteilla ei yleensä tule kukaan kertomaan, mitä rastilla pitää tehdä, vaan rastilta on osattava itse etsiä ratkaisevat tekijät. Seuraavilla keinoilla pääsee hyvin alkuun:
Koita hahmottaa alkuvideon perusteella, mistä voisi olla kyse
Selvitä, mitä rastilla tapahtuu
Selvitä, keitä rastilla on ja miksi
Kysy muista henkilöistä ja asioista
Tee huolellisia muistiinpanoja
Kaikesta edellämainitusta huolimatta vartionjohtajan tärkein tehtävä kisapäivänä on vartion yhteishengen ylläpito ja kohottaminen. Kunnianhimo ei saa olla niin suuri, että pienimmät vartiolaiset väsähtävät, vaan tahti tulee mitoittaa kaikille sopivaksi. Jos rasti jää väliin tai jos ette tajua mitään, peli ei ole vielä pelattu. Mutta jos riitaannutte kesken kaiken, vaikeutatte kohtuuttomasti loppupäivän ja -syksyn ohjelmaanne. Olkaa siis tarkkoina ja säilyttäkää pilke silmäkulmassa.
Epäselvyyksien yllättäessä vartion kannattaa kääntyä rastimiesten puoleen, jotka yleensä ovat kokeneita entisiä kisailijoita ja tietävät paljon yleisjärjestelyistä. Katso myös usein kysytyt kyssärit.