Mistä on kyse?

Hiipivä Haamu on Helsingissä vuosittain järjestettävä salapoliisi- ja kaupungintuntemuskilpailu. Kilpailu on Suomen suurin vuosittainen partiokilpailu. Kilpailun järjestelyistä vastaa vuodesta toiseen partiolippukunta Ilvesveikot apunaan myös partiolaisia muista lippukunnista.

Kilpailu on pääasiallisesti suunnattu tarpojille ja sitä vanhemmille ikäkausille. Nuoremmatkin saavat osallistua (ikärajaa ei ole) mutta kisoissa käsiteltävät teemat saattavat olla nuoremmille liian monimutkaisia tai jopa pelottavia.

Ensimmäisen kerran Hiipivä Haamu järjestettiin jo vuonna 1947. Säännöllisesti kilpailu on järjestetty vuodesta 1974, jolloin partiolippukunta Ilvesveikot otti vastuun tapahtumasta. Hiipivä Haamu kokoaa mukaan noin 1000-1500 eri ikäistä osallistujaa.

Hiipivä Haamu on kilpailu, jonne tullaan pitämään hauskaa. Kisalla on myös vuodesta toiseen kasvatuksellisia tavoitteita: liikenneturvallisuus, kaupungintuntemus sekä vuosittain vaihtuva koulutuskohde. Nämä antavat kisan fiktiiviseen juoneen lisää syvyyttä.

Kilpailun rakenne on kolmiosainen. Se on säilynyt vuodesta toiseen samankaltaisena. Lokakuun alussa jaettava ennakkomateriaali antaa vartioille puuhaa syksyn kokouksiin. Kisapäivänä vartio yrittää omien salapoliisitaitojensa mukaan ratkaista kisan juoneen liittyvän rikoksen, ja kilpailun maalissa juoni tulee tuoda ilmi parhaan ymmärryksensä mukaisesti. Palkintojenjaossa kerrtanaa kisapäivän tunnelmia ja kilpailun johtoryhmä kertoo miten kilpailun juoni oikeasti meni. Voittajat tietysti palkitaan asiaan kuuluvilla kiertopalkinnoilla.

Kisan juonesta, tavoitteista ja kokonaisuudesta vastaa kilpailunjohtaja yhdessä johtoryhmän kanssa. Johtoryhmän apuna toimivat rastipäälliköt, jotka kukin vastaavat yhdestä kisapäivän rastista yhdessä rastihenkilöidensä kanssa. Kilpailun suojelijana on toiminut vuodesta 1984 lähtien Helsingin kaupunginjohtaja.

Kilpailuun ilmoittaudutaan syksyllä ja lokakuun alussa vartioille lähetetään ennakkomateriaali. Tässä materiaalissa on yleensä ennakkotehtävät sekä muuta materiaalia, joka auttaa virittäytymään kisapäivän tunnelmaan ja aiheeseen.

Varsinainen kilpailupäivä on marraskuun ensimmäinen sunnuntai. Silloin päivä alkaa aikaisin, useilla jo ennen aamukahdeksaa. Ennakkotehtävät palautetaan lähtöön, jossa kisailijoille näytetään alkuvideo tai hieman vuodesta riippuen vaikkapa alkunäytelmä. Lähdön tarina johdattaa kisan juoneen ja tunnelmaan. Lisää puhtia antaa kisan oma julkaisu, Päivän Pamaus, joka jaetaan kisailijoille lähdössä. Lähdön informaation turvin vartion tulee selvittää missäpäin Helsinkiä kisan rastit ovat.

Kisapäivä on pitkä. Rastit aukeavat yleensä aamulla kahdeksan jälkeen ja ovat auki ilta kuuteen. Tuona aikana vartio voi kiertää rasteja vapaassa järjestyksessä, lukuun ottamatta ensimmäistä rastia joka on ennaltamäärätty ruuhkien välttämiseksi. Päivän aikana selviää myös maalivihje. Maali aukeaa yleensä iltapäivällä kolmen jälkeen ja on auki ilta kahdeksaan. Maalissa vartio koittaa parhaan kykynsä mukaan vastata kiperiin loppukysymyksiin, jotka koskevat kilpailun juonta. Jokavuotinen klassikko on vartion kirje Päivän Pamauksen erikoistoimittaja Kari Jännekselle, johon vartio kertoo oman näkemyksensä kisan juonesta ja tapahtuneesta rikoksesta. Maalissa kisaajilla on myös mahdollisuus ostaa muistoksi Hiipivä Haamu-aiheisia tuotteita - monella partiolaisella taitaa olla Hiippari-tulitikut aina retkellä mukana. Päivä kääntyy iltaan ja seuraava maanantai on koulupäivä, jolloin on paljon kerrottavaa kavereille.

Noin kuukauden kuluttua seuraa palkintojenjako, joka päättää vuoden kilpailun. Siellä voit viimeisen kerran aistia kisafiiliksen ja kuulla hulvattomimman juoniesityksen, kunnes Haamu palaa taas seuraavassa marraskuussa.